רבים מעובדי ההוראה בוחרים לצאת לפנסיה מוקדמת. השאלה מתי כדאי לפרוש היא שאלה רלוונטית כמעט לכל מורה. לא כולם מחכים לצבור 70% גמלה. רבים רוצים לפרוש בשל שחיקה, עייפות, סיבות משפחתיות, אישיות ובריאותיות או בשל רצון לפנות זמן לעיסוק חדש. מבחינה כספית, יציאה לפנסיה מוקדמת זהו עסק כלכלי משתלם בדרך כלל! לעיתים כדאי לחכות עוד שנה שנתיים למועד הזכאות לפדיון ימי מחלה. אך, למי שצבר קרוב ל- 60%, יציאה לפנסיה מוקדמת בגיל 50+ כדאית לעיתים גם אם מדובר בהפסד פדיון ימי המחלה.  ובעיקר לעובדי בעלויות!
 
קבלת מענקי עידוד פרישה לעובדי משרד החינוך- עובדי משרד החינוך הפורשים מטעמי שחיקה, זכאים לקבל מענק עידוד פרישה מהאוצר בסכום של למעלה מ-100,000 ₪ בגיל 55, ההולך וקטן ככול שמתקרבים לגיל 60, וזאת בנוסף למענקי עידוד הפרישה שהעובדים מקבלים ממשרד החינוך! מומלץ לבדוק, האם להגדיל את הצבירה הפנסיונית על ידי שימוש בשבתון, ולספוג את ההפחתה בגובה מענקי עידוד הפרישה, או להקדים ולפרוש,  ולזכות במענק פרישה גבוה יותר.
עובדי בעלויות אינם זכאים למענקי עידוד פרישה. אם יפוטרו, יצטרכו לבחור בין פיצויי פיטורים מוגדלים לבין פנסיה מוקדמת. לעובדים ותיקים שרוצים לפרוש פרישה מוקדמת, מומלץ להתייעץ במכון האם ניתן להוציא מענקי עידוד פרישה לפנים משורת הדין מהמעסיק. לשם כך צריך לדעת לנהל מו"מ, לדעת מה להגיד, ואיך- ונציגת המכון תעשה את העבודה ביעילות ובמומחיות - בעבורכם.
במקרה של פיטורים, מומלץ להתייעץ האם לצאת לשבתון קודם ניתוק יחסי עובד מעביד, ולהגדיל את הפנסיה, או לצאת מיד לפנסיה מוקדמת. השיקולים רבים ותלויים בגורמים שונים.
 
מה הסיכוי שיאשרו את בקשתך לצאת לפנסיה מוקדמת? הממשלה לא חייבת לאשר לכול המבקשים פנסיה מוקדמת לצאת במועד הראשון להגשת הבקשה. על כן, במקרים מסוימים, צריך להחליט האם לקחת סיכון ולעבוד עד כמעט הגעה ל- 70% צבירה או להקדים את היציאה לפנסיה מוקדמת בשנה. השיקול משתנה בהתאם למעסיק.
 
אם ביקשת לצאת לפרישה מוקדמת, ובקשתך אושרה- מותר להתחרט?- כן. התחרטת והודעת על ביטול בקשתך- לא קרה שום נזק. בשנה שתרצה לצאת לפנסיה תוכל להגיש בקשה מחדש.
 
מתי כדאי לפרוש? זה תלוי בכל כך הרבה היבטים ששווה להתייעץ עם מומחה. אם הנך שחוק- מומלץ להתייעץ במכון, כי לעיתים כדאי לעבוד בחלקיות משרה ולקנות זכויות, או להשתמש בימי מחלה צבורים, או בשבתונים - ולדחות את מועד הפרישה בשנה שנתיים, וכך להגדיל את גובה הגמלה.
גובה השכר של משרה מלאה גבוה תמיד מגובה הגמלה, וגם לא לכל אחד קל לחזור לעבוד במערכת החינוך לאחר הפרישה. ישנם שיקולים מתנגשים, לכאן ולכאן ולכן מומלץ להיעזר במומחה שיצביע בפנייך על הרווחים וההפסדים- כדי שוכל לעשות בחירה מושכלת.
 
פוטרת. להסכים לפרוש או לא? לבקש פיצויי פיטורים מוגדלים ולעבור לעבוד אצל מעסיק אחר? או לבחור בהזדמנות לצאת לפנסיה מוקדמת? לעיתים כדאי לעשות מהלימון לימונדה: לקבל את הפיטורים באהבה, ליהנות מתנאי הפרישה ומהכספים הנלווים להם, ולהמשיך לעבוד במקום אחר. במכון נבדוק עבורך מה האופציה הכדאית ביותר, ונסייע בידך להוציאה אל הפועל!
 
הבריאות נפגעה. האם להשתמש בימי מחלה ולצאת לפנסיית נכות, או לצאת לפנסיה מוקדמת ולקבל את הפדיון של ימי מחלה בלתי מנוצלים? אם תגישו בקשה לפנסיית נכות לא תוכלו לפרוש משחיקה. את החלטת הוועדה הרפואית תהיו חייבים לכבד, או מקסימום להגיש ערעור ולכבד את החלטת הערעור. לכן, כל עוד הנושא בשליטתכם והבעלות לא זימנה אתכם לוועדה רפואית- חשוב לשקול ולהתייעץ בטרם תבחרו במסלול נכות. אמנם אחוזי פנסיית הנכות בדרך כלל גבוהים ממה שתקבלו במסלול הפנסיה המוקדמת הרגיל, אך מסלול פנסיית הנכות אינו מאפשר לכם לעסוק בכול עבודה אחרת! אם אינכם מעוניינים להימצא מחוץ למעגל העבודה- חשבו פעמיים לפני שאתם נוקטים בצעד בלתי הפיך! אם בחרתם במסלול הרפואי- תוכלו לקבל יעוץ לקראת הוועדה או לווי לאורך התהליך מיועץ חיצוני מומחה, העובד עם המכון.
 
כמה מותר לעבוד לאחר הפרישה? יש שוני בין עובדי בעלויות לבין עובדי משרד החינוך. ישנן הגבלות של האוצר על הפורשים ממשרד החינוך, התקפות עד גיל מסוים. הפורשים מתקציבית ועוברים את גובה ההכנסה המותרת מעבודתם לאחר הפרישה- צריכים לקחת בחשבון, שיקצצו מגובה גמלתם, ובמקרים מסוימים אף עלולים לדרוש את החזרת מענקי הפרישה, או שיפגעו בזכותכם לפדיון ימי מחלה.
במקרים קיצוניים יכול האוצר לדרוש מכם לבחור בין הפסקת תשלום הגמלה לבין הפסקת עבודתכם הנעשית במקביל לקבלת הגמלה.
 
האם מורה שמקבל קצבה וממשיך לעבוד יהיה זכאי לקבל אבטלה אם יפוטר? התשובה אינה חד משמעית. תלוי מה הרווחת קודם, מה גובה גמלתך, ומה תקרת השכר הקובע של ביטוח לאומי.
 
עזבתי את עבודת ההוראה. איך אשמור על הזכות לצאת לפנסיה מוקדמת? לפנסיה מוקדמת יוצאים מעבודה או משנת שבתון. מומלץ להתייעץ בטרם עושים הסבה מקצועית כדי לשמור על הזכויות הפנסיוניות, ועל הזכות לפרוש לפני גיל פרישה. כל עוד יש חל"ת ניתן לקנות 3-5 שנים זכויות פנסיוניות. יש החוזרים להוראה כדי לצאת לפנסיה מוקדמת. מומלץ להתייעץ בטרם עוזבים את המערכת, כי במקרים של התנהלות שגויה, לא כל דבר ניתן לתקן.
 
האם כדאי לפרוש פרישה מוקדמת לפני קבלת הדרגה הבאה או המקסימאלית באופק חדש? כמה שווה לחכות לקידום בדרגה לפני הפרישה? השאלה רלוונטית בעיקר כשמדובר בקידום שני, בין דרגות  7 לדרגה 9, התלוי במכסות, כי אז הקידום אינו וודאי. האם לקחת סיכון ולפרוש, או לחכות לקבל קודם כל את הדרגה? ואם לחכות- איך זה ישפיע על השיקולים הכספיים והאחרים?
 
יציאתי לפנסיה מוקדמת. רווחי לפתוח עסק עצמאי? מרבית המורים ניחנו בכול התכונות הנדרשות להקמת עסק עצמאי: יזמות, יכולת ארגון, אחריות, ייצוגיות, יכולת וורבאלית, יכולת השפעה, יכולת תכנון והגעה ליעדים ועוד. אמנם ישנן הגבלות על גובה ההשתכרות מהאוצר. אבל עסק עצמאי לא נבנה ביום אחד. וההגבלות מסתיימות בשלב מסוים. צריך להעיז לחשוב ולפעול מחוץ לקופסה כדי להצליח. כשתוחלת החיים הממוצעת היא 83 לנשים, ו-81 לגברים, גיל 55 הוא גיל מעולה לפתוח עסק עצמאי בתחום התעניינותכם ומומחיותכם, למתג את עצמכם מחדש, ולזכות בקריירה עצמאית חדשה ומלהיבה! 
 
לבדיקת כדאיות פרישה, פנו למכון למימוש זכויות מורים: 050-9005452


המלצות ממורות שהגיעו למשרדי לתכנון כדאיות פרישה
 מורה שהגיעה לתכנון פרישה והתגלו:
א.  טעויות בחישוב  דרגת כניסתה לאופק חדש (שגיאה שנמשכה 7 שנים) וזיכתה אותה ב35000 שקלים                ב.  העדר זכאות לתוספת אחוזי זכויות פנסיוניות עבור שנות עבודתה בקיבוצים- תיקנתי את דו"ח נתוני פרישתה
 ג.  טעות בחישוב סך גמולי ההשתלמות שעשתה


                                                                                                                  
ניצן שלום
אני רוצה להודות לך על המקצועיות, היושרה והניסיון.
הודות לכך, קיבלתי עלייה בדרגת אופק ותשלום רטרואקטיבי 
וכן, קיבלתי הכרה על שנות עבודתי בקיבוץ.
הידע שלך במערכת החינוך, בבדיקת תלוש שכר, בחישוב דרגת כניסה לאופק חדש, חישוב גמולי ההשתלמות וכתיבת המכתבים לגורמים הרלוונטיים - סייע לי לקבל את המגיע!
אני מאוד מודה לך על כך.
ממליצה בחום לכל עובד הוראה לעשות בדיקה מקיפה לפני היציאה לפנסייה כיוון שיש פעמים שיש טעויות.
שוב תודה
אוסנת אדלשטיין  


________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 ב. מורה שהגיעה למשרדי מותשת ממנהלת שיורדת לחייה במטרה לגרום לה לעזוב את מקום עבודתה, ומפקחת שלא מאפשרת לה לצאת לפנסייה מוקדמת למרות שגילה היה מתאים. לבסוף, הצליחה המורה בהנחייתי לעבור לעבוד בבית ספר אחר בקירבת ביתה, לעבוד עם מנהלת נעימה שמרוצה מתפקודה, ולעקוף את אותם אנשים שעמדו בדרכה!                                                                                                         

לדר' ניצן
אני מודה לך על הסיוע שהענקת לי במציאת פתרון למצב שנוצר כתוצאה מהטענות של המפקחת ושל
מנהלת בית הספר כלפי, ועל סירובו של נציג הסתדרות המורים להקצות לי מקום ולפרוש פרישה מוקדמת.
על הזמן שהקצית, על הפניות לטלפונים שלי, ועל העידוד ברגעי משבר.
חכמתך, ניסיונך והעצה הטובה שנתת סייעו להביא לסיומו המוצלח של המשבר.
ועל כך אני מודה.
                                                                                   בברכה
                                                                                    ש.ד.
______________________________________________________________________________
 
ג. מורה שהגיעה למשרדי לייעוץ כדאיות פרישה, ומשבדקנו לאחר פרישתה את גובה גמלתה התגלה שחישבו לה את הגימלה עם טעות במספר השנים שעבדה באופק חדש- מה שמשפיע על גובה גמלתה

היי ניצן יקרה
כל הכבוד שעברת על המסמך הסופי ושמת לב שרשמו לי שנה אחת פחות באופק חדש.
אכתוב להם.
תודה רבה. 

                                                               מ.ל.ת
___________________________________________________________________________


ד. גננת שהגיעה למשרדי עם צבירת זכויות כמעט מקסימאלית (68.5%), תחושת שחיקה, ומצב נפשי קשה עקב התאלמנותה. מפקחת בית הספר עמדה על כך שהיא תפרוש במסלול נכות (נפשית) ולא במסלול פנסייה מוקדמת, בטענה שאין מספיק מכסות. הדרכתי אותה איך לפעול מול המערכת, ואף ליוויתי אותה לרופא התעסוקתי, שם הסברתי לו, שפרישה במסלול נכות תגרום לה להפסיד סכומי כסף של קרוב ל-130000 שקלים, מענקי עידוד פרישה ממשרד החינוך אם תפרוש במסלול הנכות! וכך, תודות ללחצים שהפעלנו, הצליחה לצאת לפנסייה מוקדמת דרך המכסות ולקבל את מענקי הפרישה!!

ניצן יקרה
אין לי מילים להודות לך על הלווי והתמיכה מכול הלב שהענקת לי.
אני לא יודעת איך הייתי עומדת בלחצים בלעדייך. 
היית לי יועצת, חברה, משענת ויד מסייעת בשעותיי הקשות
ועל כך אזכור אותך לתמיד.
שתזכי הרבה שנים טובות .
                             
                                                  ח.ח.
__________________________________________________________________________


 מורה שפנתה אלי בתקופת הקורונה, מותשת מהלחצים והעבודה בתנאי אי וודעות, חוששת מהתנכלות המנהלת, ומוכנה "לשים את המפתחות" ולפרוש כתוצאה מביקורות ודרישות בלתי פוסקות למרות ניסיונה רב השנים בעבודתה.


ניצן שלום
אני מרגישה צורך להודות לך על הייעוץ שהענקת לי.
הגעתי אליך עם לבטים לגבי המשך עבודתי, ובמטרה לקבל יעוץ פנסיוני.
בזכות עבודתך המקצועית, השתפרה הרגשתי ללא היכר:
ראשית, אינני רוצה לפרוש מוקדם!
שנית, דבריך והייעוץ האישי שנתת לי, עזרו לי מאוד להבין מה הן זכויותיי,
         והן חיזקו את בטחוני העצמי במעמדי ובנסיוני העשיר.
היו
ם אני מבינה, שלעיתים, הרגש הוא המניע אותנו, ובעבודתנו המאתגרת בבית הספר, הרגישות שעולה במצבי לחץ, לא תמיד פועלת לטובתנו.
לכן חשוב לשוחח עם אדם מהשטח שמבין את קשיינו, ויודע להראות לנו מה מעמדנו, מקומנו ותרומתנו, ונותן לנו את הכוח להמשיך!
ממליצה בחום לכל עובדת הוראה לבוא להתייעץ איתך.
תודה.
                                                                        ע.א

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                                              מאמרים                                                                                                                   
                          1. פנסייה מוקדמת, פנסיית גיל או פנסיית נכות- באיזה מסלול לבחור?                                                            מאת: דר' ניצן ברוקס- מנכ"ל ובעלים של "המכון למימוש זכויות מורים" 
                         
מדי שנה, עובדי ההוראה המועסקים על ידי המדינה, המגישים בקשה לפרישה מוקדמת- מתמלאים חששות שמא לא יאשרו את בקשתם לפרישה והם יאלצו לעבוד שנה או שנים נוספות. מפקחי משרד החינוך ונציגי האיגודים המקצועיים מדגישים מדי שנה, שאין די מכסות לפרישה מוקדמת, ושהמכסות לא מספיקות לכול מי שמבקש, ושההחלטה היא לפי צרכי המערכת, כך שדווקא מורים למקצועות נדרשים (כמו מתימטיקה ואנגלית) ודווקא המורים הטובים יותר-נמצאים במתח וחרדה עד לקבלת/ אי קבלת האישור. השנה, מתרוצצות שמועות גם לגבי הנכונות של המדינה לתת את מענקי עידוד פרישה ממשרד החינוך במלואם, אם בכלל, בגלל המשבר הכלכלי שנובע ממגפת הקורונה. נראה שהסתדרות המורים וארגוני המורים לא השכילו לשמור על רווחת המורים, ולדאוג למכסה שתספיק להפריש את כל המורים השחוקים, והם נהנים לצבור כוח והשפעה על חשבון הסבל של המורים, בכך שבסיועם חלק מהמורים שנדחו מקבלים בסופו של דבר אישור לפרוש, לפעמים לאחר חודש חודשיים ואף יותר מתחילת השנה, כאשר המורים נאלצו לחזור לעבוד בראשון לספטמבר, ולהמשיך לנדנד ולהתחנן לתשובה חיובית. כואב הלב ששיקולים פוליטיים גורמים סבל כה רב לקבוצות מורים, כל שנה מחדש.
 
ולכן, יש מורים שחוקים, שמהפחד לעבור את כל התהליך ולעמוד בראשון בספטמבר מול החובה לחזור ללמד בבית הספר או בגן, מוכנים לוותר על מענקי הפרישה ולנסות את מזלם דרך מסלול פנסיית נכות. שכן, בגיל זה, רבים מהמורים סובלים כתוצאה מהעמידה הממושכת, הדיבור הרב מול קהל, והצורך להחזיק משמעת, ולהוביל הישגים גבוהים בכיתה- מכאבי גו, כאבי רגליים, צרידות, חרדות, כאבי ראש כרוניים ועוד. אז מה הסיכויים לעבור ממסלול פרישה כזה לאחר ומה משתלם יותר?
 
לגבי הסיכויים לקבל פנסיית נכות- חשוב לזכור, שלוועדה רפואית אנו יודעים איך אנו נכנסים אבל לא יודעים איך נצא.... יתכן שלא יקבעו לנו די אחוזי נכות ולא יאשרו לנו לצאת לפנסיית נכות. יתכן שיקבעו לנו פנסיית נכות זמנית ואז לאחר שנה או יותר, לפי מה שיקבעו, נצטרך להגיע לוועדה רפואית נוספת שתקבע אם אנו ממשיכים את המסלול או חוזרים לעבודה (רק המתח והחששות שנצטרך לחזור ללמד -מוציא את המורים והגננות שבפנסיית נכות זמנית מדעתם). יתכן שיקבעו לנו חוסר כשירות לעבוד בכול עבודה שהיא, ואז הפלנו על עצמנו מציאות של יציאה משוק העבודה! וזה לא תמיד רצון העובד שהתעייף מהעבודה במוסד החינוכי אבל רוצה להגשים את עצמו בעבודה אחרת. וכן, יתכן שיקבעו בוועדה חוסר כשירות לעבוד בהוראה- שזו האופציה העדיפה על רוב הפונים, כי מורים הם אנשים חרוצים בדרך כלל, ורוצים להמשיך ללמוד ולהיות יצרניים.
לכן, מי שאישורי המחלה לא מראים על מצב קטסטרופלי, וחושש שלא יאשרו לו לצאת לפנסיית נכות, או מי שרוצה לצאת לפנסיית נכות מהוראה ולהמשיך לעבוד בעבודה אחרת, או מי שחולה מאוד וצבר פנסיה נמוכה ואין לו מקורות מימון נוספים- טוב יעשה אם ישכור את שירותיו של עורך דין המייצג עובדים בוועדות רפואיות, כדי שיבנה עבורו תיק רפואי לפני הגעתו לוועדה הרפואית, ושיהיה מומחה לידו בוועדה, שייצג אותו אם וכאשר העניינים לא יתנהלו לפי רצונו. וכאן נשאלת השאלה- האם מראש לשלם כסף לעורך דין, או להגיע לוועדה לבד כדי לראות מה קובעת הוועדה, ולקחת ייצוג עורך דין רק אם וכאשר יהיה צורך להגיש ערעור. חייבים לערער על ההחלטה בתוך חודשיים- זמן לא רב לצבור נתוני בדיקות חדשים, ולא ישנו את ההחלטה אם הממצאים לא יראו החמרה לעומת המצב בוועדה הראשונה.
 
לגבי הסיכויים לקבל פנסיה מוקדמת (דרך מכסות הפורשים)- הגיל המוקדם ביותר שניתן לפרוש לפנסיה מוקדמת מפנסיה תקציבית הוא גיל 50 ובתנאי שעבדתם וצברתם לפחות 20 שנות עבודה במשרד החינוך. הפרישה היא תמיד מתאריך הראשון לספטמבר (גם אם חזרת לעבודה וקיבלתם את ההודעה באיחור), חשוב שלא לחשוף את בעיותיכם הבריאותיות כי אחרת יסרבו לתת לכם פרישה מוקדמת וישלחו אתכם לרופא תעסוקתי ויורו לכם להביא אישור כשירות מרופא תעסוקתי. כאמור, המנגנון עובד כך, שככול שהתרומה של עבודתך גדולה יותר כך הסיכויים לתשובה חיובית לצאת בגיל צעיר יחסית לפנסיה מוקדמת קטנים יותר. כמי שניהלה סניף בארגון המורים וההחלטות על סדר הקדימויות היו בידיה, אומר, שהייתי עושה עסקאות ומשאים ומתנים בין המורים, ומבקשת ממורים שקיבלו מערכת נוחה עם כיתות נוחות לחכות עוד שנה ולתת את המקום ליציאה מוקדמת למי שלא מסוגל לעבוד יותר. זכרתי לקיים בשנה העוקבת את הבטחותיי והמורים סמכו עלי ונתנו את מקומם לחברים הסובלים יותר, וכל שנה היה נקרע לי הלב על המורים שנדחו- מחדש.
 
לגבי יציאה לפנסיית גיל- לפנסיה תקציבית אפשר לפרוש מגיל 60 ובתנאי שצברתם לפחות 120 חודשי עבודה במשרד החינוך לפחות בשליש משרה, וחשוב לדעת שגברים ונשים זכאים לעבוד עד גיל 67 ולסיים את שנת הלימודים גם אחרי גיל 67. משרד החינוך לא מעסיק כמעט כלל עובדים אחרי גיל 67, למעט בודדים, ותהליך זה כרוך באישור מיוחד. כל עוד אתם עובדים- אתם רשאים לקנות בכספכם זכויות פנסיוניות עבור חודשי החל"ת שבהם לא הייתם בשבתון, ובכך להגדיל את גובה גמלתכם, אם לא הגעתם ל-70%. שווה לקנות זכויות פנסיוניות, גם אם הפרוטה לא מצויה בכיסכם, וגם אם דורשים מכם סכומי כסף שנראים לכם גבוהים. ההשקעה מחזירה את עצמה בתוך מעט שנים, ולא ניתן לקנות זכויות לאחר שפרשתם.
 לפנסיית גל, גם באמצע שנת לימודים ניתן לפרוש- מחודש יום הולדתכם! הבחירה אם להתחשב בצרכי המערכת ולהמשיך לעבוד עד סוף שנת הלימודים או לפרוש באמצע השנה- היא בידכם. זכרו שבפנסיה תקציבית מה שקובע לחישוב הגמלה הוא תלוש השכר האחרון אז לא לוותר על גמול חינוך, גמול הדרכה וכד' שהם גמולים שנכנסים לחישוב הקצבה, ואם תאמרו למנהל/ת שבכוונתכם לפרוש באמצע השנה קרוב לוודאי לא תקבלו תפקידים. כך שאופציה זו מתאימה בעיקר למורים מקצועיים ולמקרים שיש מי שישמח לקבל את שעות משרתם בחדר המורים.
 
אם לא הגעתם לגיל 60 ולא אושרה יציאתכם לפנסיה מוקדמת וגם לא לפנסיית נכות- ואתם לא רוצים להמשיך לעבוד ויהי מה, קיימות מספר אופציות :
  1. להסכים לפיטורים- רק אם יבטיחו לכם פיצויי פיטורים מוגדלים של 50% ועוד 4 חודשי הסתגלות. במקרים אלו תצטרכו להקפיא את הפנסיה ולוודא שאתם עומדים בתנאים לקבלה מגיל 60. אמנם צעד זה מבטל את סיכוייכם לפדיון ימי מחלה, אבל אם אתם ממילא מתחת לגיל 55 אין לכם מה להפסיד ובכול מקרה הפיצויים גבוהים ממענק פדיון ימי המחלה.
  2. לקחת חל"ת ולצאת לשבתון- מצד אחד חבל לבזבז את כספי השבתון בשנה שיכלתם לקבל 12 גמלאות, אך מצד שני אתם מגדילים את הקצבה ומשאירים אופציה לצאת לפנסיה מוקדמת בשנה הבאה (בסוף השבתון), ואז ללחוץ שלא יתכן שתידחו פעמיים וכד'
  3. לקחת חל"ת ללא שבתון- מחל"ת ללא שבתון לא תוכלו לבקש פנסיה מוקדמת, וקניית הזכויות יכולה להסתכם ב35000 שקלים לשנה. זו אופציה טובה אם אתם קרובים לגיל 60 ויש לכם מקום עבודה אחר ממנו אתם מפרישים לפנסיה תקציבית (כמו למשל לעבוד בעסק של בן/בת הזוג). הבעיה היא שחל"ת צריך לבקש כל שנה מחדש וזה בידי המנהל והמפקח כמה שנים להיעתר לבקשתך. אין ביטחון, אלא אם הנך ממלא תפקיד פוליטי ממשלתי ויהיה מי שיבקש את הבקשה בשבילך...
  4. להקפיא את הפנסיה- חשוב לזכור לקנות זכויות על חודשי החל"ת לפני ההקפאה ולזכור שההוראה להקפיא את הפנסיה היא בלתי הפיכה. היתרון הוא שכל גמולי התפקיד נשארים משנת העסקתך האחרונה ובגיל הפרישה תהיה זכאי למענק פדיון ימי מחלה אם הקפאת את הזכויות לאחר גיל 55. וחשוב לוודא לפני ההקפאה האם על פי נתוניך תוכל לקבל פנסיה מגיל 60 או מגיל 67!!
 
לסיכום- על אף שהזכות ליציאה לפנסיה מוקדמת, נתפסת כחלק מתנאי העבודה של המורים, בדיוק כמו הזכות לחודשיים חופשה בחודשי יולי אוגוסט, התהליך כרוך בהרבה מתח וחרדות. כך גם הפניה לוועדה רפואית- דורשת מתח לבניית התיק והצגת הדברים כך שתקבלו את התשובה הרצויה. מורים שנדחו נאלצים להמשיך לעבוד בחוסר חשק וסובלים, ולעיתים בריאותם נפגעת כתוצאה מתחושת השחיקה, אליה מתלוות לעיתים גם הצקות מהממונה. לכן אני ממליצה להתייעץ שנתיים לפחות לפני מועד הפרישה המתוכנן עם מומחה בנושא, כדי שילווה אתכם לאורך התהליך, יבדוק שמלוא זכויותיכם יינתנו לכם, שהמסלול שבחרתם מקנה לכם את מקסימום המענקים ואת מירב הסיכויים, וכדי שהפרישה תיזכר כרגע של פרידה מעצימה.
 
 
ד"ר ניצן ברוקס- מנכ"ל ובעלים של המכון למימוש זכויות מורים. בעלת ניסיון של 8 שנים בניהול מחלקה פרופסיונאלית בארגון המורים. מומחית לדיני עבודה ולזכויות עובדי הוראה. יועצת חינוכית ומאמנת  מוסמכת. בוגרת תואר שלישי ושני (בהצטיינות) של אוניברסיטת בר אילן.
נייד: 050-9005452                                                                                  מייל:
nitbar@walla.co.il

 

                             
                                             
   2. מתי הרגע הנכון לפרוש לפנסייה מוקדמת?                                                                           מאת: דר' ניצן ברוקס- מנכ"ל ובעלים של המכון למימוש זכויות מורים 
                                      
 
בשנים האחרונות, לאור השינויים הרבים המתרחשים בבתי הספר ובגנים עקב הקורונה, מספרם של עובדי ההוראה הבוחרים לצאת לפנסיה מוקדמת מתוך מצוקה שמלווה אותם - הולך וגובר!
אם פעם רוב עובדי ההוראה נהגו לחכות עוד שנה ועוד שנה, גם אם נגמר כוחם ונגמרה סבלנותם, כדי להגיע לגיל 55, כדי לצאת עם מענק פדיון ימי מחלה, כיום יותר ויותר מורים רוצים לברוח ממערכת החינוך, ומיד! 
 
מבחינה כספית, יציאה לפנסיה מוקדמת זהו עסק כלכלי משתלם בדרך כלל. אמנם מומלץ לבדוק באופן פרטני את גובה הזכויות שצבר כל עובד, מצבו הכלכלי והמשפחתי, שאיפותיו האישיות והמקצועיות, ותכניותיו לאחר הפרישה. וחשוב לזכור שלקטוע את צבירת הזכויות הפנסיוניות בפנסייה תקציבית, שהיא הפנסייה הכי כדאית במדינה, זה לא צעד שרצוי לעשות כלאחר יד, אבל עם זאת, אם בדעתכם לפצוח בקריירה שנייה, ובעיקר אם בכוונתכם להמשיך לעבוד כשכירים, כל שנה שאתם מקדימים את הפרישה אתם מגדילים את סיכוייכם להיקלט אצל מעסיק/ים חדש/ים. וכן, חשוב שכל מי שרוצה לעזוב את המערכת, ומתכנן להמשיך לעבוד, כשכיר, חשוב שיבדוק את כוחות השוק בתחום שהוא מתכנן לעבוד, לפני שהוא סוגר את דלתה של  מערכת החינוך.
ישנן כמה נקודות צומת בהן המורה הפורש מרוויח דבר או מפסיד דבר. לכן השיקול מתי לפרוש מהבחינה הכספית, הוא לא רק פר צבירת עו שנה, אלא גם בהתחשב בצומת, וכמובן, לא להזניח את כוחות הנפש והגוף  והשיקולים המשפחתיים הנלווים.

 
הממשלה לא מתחייבת לאשר לכול עובד הוראה לצאת לפנסיה מוקדמת, ובמיוחד חשוב לקחת בחשבון שלא תמיד מאשרים יציאה לפנסייה מוקדמת במועד ההגשה הראשון. על כן, צריך להחליט, האם לקחת סיכון ולעבוד עד המועד האופטימאלי, או להקדים את הבקשה ליציאה לפנסיה מוקדמת בשנה, כדי לא לקחת סיכון למקרה שלא יאשרו את הבקשה במועד הראשון.
 
התנאים להגשת בקשה לפנסיה מוקדמת לעובדי הוראה שחוסכים בפנסייה תקציבית: צבירה של 20 שנות וותק, וגיל 50 ומעלה. מטבע הדברים, ככול שגילכם נמוך, והוותק בהוראה נמוך - סיכוייכם לקבל אישור לצאת לפנסייה מוקדמת נמוך גם הוא (למפוטרים החוסכים בפנסיות האחרות – ניתן לקבל אישורים לפנסייה מוקדמת עם וותק נמוך יותר אבל לא לפני גיל 50). לכן, חשוב לקבל יעוץ, מה לעשות כדי להטות את הכף, ועל מנת שהמפקחים ונציגי הארגונים יוציאו אתכם בקדימות, כי ההחלטות לגבי הקדימות הן על בסיס אנושי ולא רק על בסיס הנתונים המספריים (גיל וותק בהוראה).
 
מומלץ להתייעץ שנה שנתיים לפני היציאה לפנסיה מוקדמת, היות וכדי להגדיל את גובה הגמלה, ישנם רכיבי שכר, שצריך לתכנן זמן מראש, כמו למשל הנושא של קידום בדרגת אופק, זכאות לגמול הדרכה או גמול חינוך, וכן גמול בגרות ועוד. 
 
בשיחת הייעוץ נבדוק האם נכנסו מלוא זכויותיכם בדף השירות - כמעט לכל עובד הוראה שפונה אלי, נמצאים חסרים בדו"ח! יתכן שזה קורה מכיוון שבתחילת עבודתכם במשרד החינוך, לא הפרישו משכרכם דמי חיסכון בקרן הפנסיה. אם שמרתם את כל תלושי השכר חשוב שנבדוק בחודשים שעבדתם חלקיות משרה, האם היקפי המשרה הרשומים מדויקים? 
 
מועד היציאה לפנסיה, הוא הזדמנות לבדוק את נתוני העסקתכם- בחלק מהמקרים, זיהיתי טעויות בחישוב הוותק, גמולי ההשתלמות, דרגת הכניסה לאופק וכד'. למשל, מצאתי שגיאה בחישוב דרגת הכניסה של מורה שעבדה 9 שנים ברפורמה בטרם פרשה. בעקבות מכתב ששלחנו למשרד החינוך, לא רק שתיקנו את חישוב המשכורת הקובעת לפנסיה, אלא אף שילמו למורה הפרשי שכר רטרואקטיביים בגובה של 35000 שקלים על תיקון דרגת הכניסה לאופק חדש!  וזאת ללא הוצאות משפטיות! במקרה זה הדרגה הועלתה על סמך שנים שהמורה עבדה בקיבוץ, ושלא נרשמו בוותק, כך שגם השכר המשולב תוקן.

חשוב לזכור, שלעובדי מדינה שפורשים פרישה מוקדמת ומקבלים מענקי עידוד פרישה- אסור לעבוד במוסדות המתוקצבים על ידי המדינה במשך שנתיים! לו יעברו את גובה ההכנסה המותרת - עלולים לקצץ מגובה גמלתם, ובמקרים מסוימים אף עלולים לחייב אותם להחזיר את מענקי הפרישה, או לפגוע בזכותם לפדיון ימי מחלה. במקרים קיצוניים יכול האוצר לדרוש מהם לבחור בין הפסקת קבלת הגמלה לבין הפסקת העבודה הנעשית במקביל לקבלת הגמלה. לכן, חשוב לקיים את התנאים עליהם חתמתם ערב פרישתכם!
 
לצערי, חלק גדול מהמורים נאלצים לדחות את רצונם לפרוש פרישה מוקדמת, עקב גובה גמלתם הנמוך, אליו הם מתוודעים בעקבות חישוב גובה גמלתם בביקורם אצלי. תוחלת החיים עולה משנה לשנה, וחשוב לפרוש עם גמלה כזו שתספיק למחייתכם עד יומכם האחרון. קחו בחשבון, שלא תמיד מצליחים לחזור לשוק העבודה כפנסיונרים. אבל יש אור בקצה המנהרה: אתם לא חייבים לחפש מישהו שיסכים להעסיק אתכם. בחרו להיות עצמאיים! פרשתם- עכשיו תנהלו את השתכרותכם בעצמכם! לכל עובדי ההוראה יש את התכונות הנדרשות להקמת עסק עצמאי: אחריות, ייצוגיות, יכולת וורבאלית, יכולת השפעה, יכולת הצבת מטרות ויעדים, יזמות, תכנון (תכנית עסקית), ארגון, ניהול, מעקב ובקרה – וסיכוי טוב להצלחה! ולכן אני מאוד ממליצה, ומלווה אנשי עסקים קטנים בצמיחתם.                                  


 במקרה של פיטורים, ניתן להגיש בקשה לפנסיה מוקדמת עד סוף חודש מאי. כלומר, אם פספסתם את מועד הגשת הבקשה לפרישה מוקדמת עד מרץ, יתכן שניתן יהיה לשכנע את הממונה - לפטר אותך! אם המהלך משחק גם לטובתו, תשיגו לא רק הזדמנות להגיש בקשה באיחור, אלא גם סיכוייכם לקבל אישור ליציאה לפנסיה מוקדמת יעלו! מפוטרים נמצאים בעדיפות ראשונה ברשימת מכסות הפורשים. 
 
אם פוטרתם כתוצאה מסגירת המוסד בו עבדתם- זה לא אומר שאתם חייבים לפרוש. יש וותק בבעלות ויש וותק במקום עבודתכם. לכן, ניתן לדרוש ולקבל העברה למקום אחר באותה בעלות שמעסיקה אתכם. ובעיקר במקרים שחסרות שנה שנתיים, עד גיל 50 או עד גיל 55, ניתן לחתום על הסכמי פיטורים שיחולו בעוד שנה שנתיים, כדי לא להפסיד זכויות וכספים. ולעיתים עדיף לקבל פפיצויים מוגדלים, לעבוד עוד שנתיים או יותר אצל מעסיק אחר ואחר כך רק לפרוש פרישה מוקדמת!

קצרה היריעה מלתאר כאן את כל ההיבטים החשובים לתכנון כדאיות הפרישה, ולכן אני ממליצה בטרם תנקטו צעדים בלתי הפיכים- להתייעץ עם מומחה, שיענה על שאלותיכם, שיציף נושאים חשובים, גם כאלו שאינכם ערים להם, ושילווה אתכם לאורך התהליך.



 
ד"ר ניצן ברוקס- מאמנת מוסמכת ויועצת חינוכית מורשית. בוגרת תואר שלישי ותואר שני (בהצטיינות) בייעוץ חינוכי מאוניברסיטת בר אילן, ובית ספר למאמנים CauchMe. בוגרת קורס דיני עבודה. ובעלת 8 שנות ניסיון בייעוץ וניהול מחלקה פרופסיונאלית בארגון המורים.  מנכ"ל ובעלים של "המכון למימוש זכויות מורים".  
                                                                                               
         מייל:  nitbar@walla.co.il                                               טל: 050-9005452
 


                                          3. פרישה מוקדמתמלעובדי הוראה בתקופת הקורונה                                                                          מאת: דר' ניצן ברוקס- מנכ"ל ובעלים של המכון למימוש זכויות מורים


                                                            
עם פרוץ המגיפה, יותר ויותר עובדי הוראה מתקשים לעמוד בתנאי העבודה המשתנים ובדרישות הממונים להוביל חיי שגרה רגילים לצד הקורונה בגנים ובבתי הספר. יותר ויותר מנהלים, מורים וגננות, פונים אלי ולמעסיקיהם בשאלה, האם כדאי ואפשר לצאת השנה לפנסיה מוקדמת, ואם לא עכשיו-מתי כן? מה יהיה גובה גמלתם, ומה מסלול הפרישה המיטבי עבורם.
בשנת תש"פ, משהתחילה מגפת הקורונה, ועובדי ההוראה חששו לבוא במגע עם הילדים והוריהם, בעיקר אלו המבוגרים ו/או החולים מחלות כרוניות, נאמר שאין מכסות לפרישה ולא ידוע מה יהיה. לכן מורים עם מחלות כרוניות מיהרו לפנות לרופאיהם ולקבל אישורי מחלה, ובאמצעותם ביקשו וועדה רפואית לפנסיית נכות. עד סוף חודש יולי 2021, סכנת הידבקות בקורונה לחולים במחלות כרוניות היוותה תירוץ שכובד. ברי המזל שמיהרו לנצל הזדמנות זו, ניגשו לוועדות רפואיות ויצאו לפנסיה מוקדמת במסלול פנסיית נכות עם כל הזכויות הרגילות שמתלוות לה. אבל מיולי 2021 משרד האוצר חסם מסלול זה. מי שאושר לו לצאת דרך המכסות לפנסיה מוקדמת  יצא עד סוף חודש אוגוסט כרגיל, ובתנאים הרגילים, וועדות רפואיות עבדו כמו בימים רגילים.
בתשפ"א, כמות המבקשים לפרוש פרישה מוקדמת עלתה עוד יותר לאין שיעור. אוצר המדינה התרוקן בשל תשלומי האבטלה הרבים, לא היה למדינה כסף לשלם להוצאה לפרישה מוקדמת,  וכך, עד סוף אוגוסט, כמעט אף אחד לא יצא לפנסיה מוקדמת. גם את הוועדות הרפואיות האוצר עצר, ועובדי ההוראה נאלצו בספטמבר 2020 לחזור לעבודה. היו מורים שנשארו בבית, לראות מה קורה. לבסוף הוציאו חלק מהמורים לפנסיה מוקדמת עם מענקים כרגיל, ובאשר לעובדי הוראה שביקשו לפרוש בהקשר של הקורונה, נפתח מסלול נוסף שבו יכלו אמנם המורים לצאת אבל עם מענקי פרישה נמוכים יותר. ומי שהיה לו חשוב מאוד לפרוש- יצא!
השנה, בתשפ"ב, שוב ארגוני המורים והמפקחים לא מבטיחים שתהיינה מכסות לפרישה מוקדמת, וגם לא מבטחים שיינתנו מענקי פרישה כרגיל. לכם הקוראים אני ממליצה להחליט: האם להתנות את פרישתכם בתשלום מענקי הפרישה הרגילים? ואם כן, רשמו זאת על טופס בקשת הפנסיה המוקדמת! קשה לי להאמין שארגוני המורים ייחלשו ולא יצליחו להמשיך לקיים את ההסכמים שנחתמו מקדמת דנן, לגבי סדר הגודל של מכסות הפורשים ולגבי גובה המענקים. אבל 40000 ועוד 5 חודשי הסתגלות (כפול היקף משרה ממוצע שעבדתם בכול השנים) אלו מענקים שאינם קבועים בחוק וניתן לשנות אותם או לבטלם. המענק מהאוצר קבוע בחוק, ואותו תקבלו!
עוד פרט מעניין ששמעתי מלקוחותיי: משרד החינוך מסרב להעסיק עובדי הוראה בלתי מחוסנים שמתנגדים לעשות פעמיים כל שבוע בדיקות PCR. ואפילו לעבוד כמדריכים מהבית בקורסים מקוונים הוא לא מאפשר! הזוי!!  מומלץ מאוד למי מכם שנמצא במצב זה להתייעץ כי יציאה מחל"ת חוסמת כמה אפשרויות כמו למשל יציאה לפנסיה מוקדמת, תשלומים במקרים של פציעות, קבלת אבטלה ועוד.
כעת, נשארו רבים מהמורים חסרי כוחות להמשיך לשאת באחריות להוביל את התהליכים הלימודיים והחינוכיים הרגילים. מאידך, לא כולם צברו מספיק שנות עבודה כדי לצאת לפנסיה מוקדמת. לחלקם הפנסיה נמוכה מדי ולא תספיק למחיה. ועדיין ישנן עוד אפשרויות או לעבוד אחרת, או לשנות קריירה, ולא מומלץ לחיות בתנאים שלא נוחים לכם!
אם קשה לכם להמשיך לעבוד במקום עבודתכם, פנו למומחה שיתכנן עבורכם את מועד הפרישה, את מסלול הפרישה, ואילו הסדרים חשוב לקיים אם החלטתם לשנות את אופי ומקום עבודתכם. למשל, מורה שפנתה אלי כדי שאבדוק את חישוב גמלתה, ויצאה במסלול "פנסיית גיל" בגיל 62, לא ידעה שלו הייתה מסדירה בקשה לצאת דרך מכסות הפורשים פרישה מוקדמת והיו מאשרים את בקשתה, הייתה מקבלת את המענק של ה-40,000 שקלים (כפול היקף משרה ממוצע). היא לא עשתה זאת, והפסידה את המענק! וזו שגיאה בלתי הפיכה! היזהרו לא לעשות שגיאות שתצטערו עליהן בדיעבד!  

ד"ר ניצן ברוקס- מנכ"ל ובעלים של "המכון למימוש זכויות מורים", מומחית לדיני עבודה ולייעוץ לכדאיות פרישה לעובדי הוראה בעלי פנסיה תקציבית
                                                                                                                             

 
תכנון פרישה